Air Leap

Hur långt kan en helikopter flyga?

Här ger vi dig ett tydligt svar på hur långt en helikopter kan flyga. Vi ger dig även exempel på faktorer som påverkar räckvidden.

Artikelns innehåll

Nedan svarar vi på alla frågor vi precis ställt.

Hur långt kan en helikopter flyga?

En vanlig trafikhelikopter har normalt en räckvidd på mellan cirka 40–60 mil utan att bränsle måste fyllas på. Men det finns helikoptrar som kan flyga betydligt längre än så. De räddningshelikoptrar som har längst räckvidd kan flyga omkring 130 mil utan att man måste fylla på med bränsle.

Faktorer som påverkar räckvidden

Typ av helikopter

Vanliga trafikhelikoptrar har sällan något större fokus på att kunna flyga långt. Där är bränsleeffektiviteten viktigare.

Militärhelikoptrar är svåra att ge ett absolut svar på hur lång räckvidd de har. De kan nämligen i princip alltid tankas när de är i luften, så de kan flygas nästan hur långt som helst.

Räddnings- och sjukvårdshelikoptrar har vanligtvis den längsta räckvidden utan att bränslepåfyllning behövs.

Vikten

Ju högre vikt en helikopter har, desto kortare borde flygsträckan bli. Men så är det inte alltid, för tyngre helikoptrar har nästan alltid en större bränsletank än lättare helikoptrar. Vikten påverkar alltså räckvidden, men det är oftast svårt att säga med hur mycket.

Tankstorleken

Ju större tank helikoptern har relativt till andra faktorer såsom vikt, desto längre är räckvidden. Att ha en inbyggd reservtank är också något som ökar på räckvidden.

Motorn

En bränsleeffektiv motor som drar lite bränsle är tacksamt att ha, för då har helikoptern en längre räckvidd än om det funnits en bränsletörstig motor i den.

Vädret

Är det dåligt väder såsom regn, åska, dimma eller snöfall, är räckvidden lägre än normalt.

Hastigheten

Helikoptrar drar normalt som minst bränsle när de färdas i omkring 200 km/h. Att flyga snabbare eller långsammare än så leder vanligtvis till att räckvidden förkortas.

Läs mer: Hur snabbt flyger en helikopter?

Höjden

En helikopter ska idealt flyga på 500 meters höjd. Att flyga lägre än så kan i undantagsfall påverka räckvidden, men att flyga högre än så gör nästan alltid att räckvidden blir kortare.

Läs mer: Hur högt kan en helikopter flyga?

Flygsätt

En helikopterpilot som kör lugnt och försiktigt, och sällan eller aldrig gör snabba svängar eller accelerationer, bidrar till att helikoptern får en längre räckvidd än normalt.

Vanliga frågor

Hur långt kan en helikopter flyga utan att behöva tanka?

En trafikhelikopter som är fulltankad kan generellt köras mellan 3–5 timmar innan den måste tankas igen.

Kan en helikopter åka över Stilla Havet?

Ja, det finns helikoptrar som har en räckvidd som räcker för att man ska kunna åka över Stilla Havet. Men det funkar bara ifall reservbränsle finns och helikoptern går att tanka när den är i luften.

En man som dricker kaffe

Fredrik Simonsson

Kommentera