Air Leap

Hur snabbt flyger en helikopter egentligen?

Här får du ett snabbt svar på hur snabbt en helikopter flyger. Vi ger dig även exempel på en helikopter som flyger riktigt fort.

Artikelns innehåll

Nedan svarar vi på alla frågor vi precis ställt.

Hur snabbt brukar en helikopter flyga?

En vanlig trafikhelikopter som masstillverkas brukar flyga mellan cirka 200–300 km/h. Men det finns helikoptrar som flyger betydligt snabbare än så. Militärhelikoptrar håller vanligtvis en hastighet på omkring 350 km/h, och det finns även specialbyggda helikoptrar som klarar nästan 500 km/h.

Viktiga faktorer som påverkar hur snabbt en helikopter kan flyga är främst totalvikten, motoreffekten och aerodynamiken. Som aerodynamik räknas bland annat design, rotor- och propellerstorlek och rotor- och propellerhastighet.

Vilken helikopter flyger snabbast?

Den snabbaste helikoptern i världen är Eurocopter X3 som har en maxhastighet på 472 km/h. Helikoptern började tillverkas 2010 men tillverkas inte längre. Eurocopter X3 har i princip bara ett syfte, och det är att flyga snabbt. Någon packåsna är det inte.

Bild: Bern Brinken

Vanliga frågor

Kan helikoptrar flyga snabbare än flygplan?

Nej, helikoptrar kan inte flyga snabbare än flygplan. De viktigaste anledningarna till det är att flygplan har bättre aerodynamik och starkare motorer.

Är militärhelikoptrar snabbare än vanliga helikoptrar?

Ja, nästan alla militärhelikoptrar är snabbare än vanliga trafikhelikoptrar som massproduceras. Viktiga anledningar till det är att militärhelikoptrar har högre krav på sig gällande både acceleration och maxhastighet.

För vanliga helikoptrar är generellt bränsleeffektivitet viktigare än en hög topphastighet.

Hur snabbt flyger en trafikhelikopter?

En vanlig trafikhelikopter har vanligtvis en hastighet på närmare 200 km/h. Den hastigheten är vanligtvis den bästa kompromissen mellan snabbhet och bränsleeffektivitet.

Läs mer: Hur högt kan en helikopter flyga?

En man som dricker kaffe

Fredrik Simonsson

Kommentera