Air Leap

Vad kostar det att köpa en helikopter?

Här berättar vi allt du behöver veta om vad det kostar att köpa en helikopter. Vi ger dig även exempel på hur mycket olika typer av helikoptrar kostar såsom militärhelikoptrar och sjukvårdshelikoptrar.

Artikelns innehåll

Vad kostar en helikopter?

En helikopter kostar vanligtvis mellan 1–10 miljoner kr. Snittpriset för en begagnad trafikhelikopter i bra skick är normalt omkring 3–4 miljoner kronor. En liten begagnad trafikhelikopter i normalt skick kan du ofta få för omkring 1 miljon kr.

Vad kostar en helikopter per flygtimme?

En helikopter du flyger själv har normalt en driftskostnad på cirka 1 000 kr. Men om det finns behov av personal ökar kostnaden rejält. En militärhelikopter inom det svenska försvaret har normalt en driftskostnad på 100 000–250 000 kr per timme inklusive personalkostnaden.

Vad kostar en ambulanshelikopter?

En fabriksny ambulanshelikopter kostar normalt mellan 40–80 miljoner kr i inköp. Snittpriset är cirka 50 miljoner kr. Den årliga driftskostnaden för reservdelar och personal är normalt mellan 15–25 miljoner kr för en ambulanshelikopter.

Läs mer: Hur långt kan en helikopter flyga?

Vad kostar en militärhelikopter?

En militärhelikopter kostar generellt mellan 100–300 miljoner kr. Snittpriset är cirka 150 miljoner kr. Samtidigt finns det militärhelikoptrar som kostar över en miljard kr i inköp.

Det höga priset beror främst på att militärhelikoptrar har höga krav på att vara snabba, bepansrade och rejält byggda.

Läs mer: Hur högt kan en helikopter flyga?

Vanliga frågor

Går det köpa en begagnad helikopter i Sverige?

Ja, det finns svenska återförsäljare som säljer begagnade helikoptrar. Två av dem är Scandinavian Helicopter Center och Blinto.

Kan man köpa en helikopter online?

Ja, I Sverige kan du köpa din helikopter online via de auktionssajter som säljer helikoptrar. Men att titta på helikoptern på plats är att rekommendera. Det är trots allt ett stort köp.

Vad ska jag tänka på innan jag köper helikopter?

När du hittat en helikopter du gillar är det bäst att granska saker som servicehistorik, skick, flygtid och prisnivå sett till likvärdiga modeller.

Vilken är den dyraste helikoptern?

En av de dyraste helikoptrarna som går att köpa av en privatperson är Sikorsky S-92. Den har 19 passagerarsäten och ett nypris på cirka 280 miljoner kr. Det höga priset beror främst på att helikoptern är så pass stor och kräver en mycket kraftfull motor.

En man som dricker kaffe

Fredrik Simonsson

Kommentera