Air Leap

Att använda mobilen på flygplanet (+ guide om flyg-wifi)

Här berättar vi allt du behöver veta gällande om det är säkert att använda mobilen på flygplanet.

Artikelns innehåll

Nedan svarar vi på alla frågor vi precis ställt.

Får man använda sin mobil på flygplanet?

Ja, vanligtvis får du använda din mobiltelefon på flygplanet så länge du har flygplansläget aktiverat. När flygplansläget är påslaget är din telefon inte längre uppkopplad mot någon mobilmast, och det är den uppkopplingen som riskerar att störa tekniken, framför allt GPS:en, i planet.

Kan man skicka sms i flygplanet?

Ja, man kan skicka meddelanden i planet via flygplanets wifi, men du får inte använda mobilnätet för att skicka regelrätta sms. Populära meddelandetjänster som funkar med flygplanets wifi är bland annat iMessage, Facebook Messenger och WhatsApp.

Läs mer: Hur mycket bränsle drar ett flygplan?

Kan man ladda sin mobil i flygplanet?

Ja, i princip alla större flygplan har USB-uttag som du kan använda för att ladda din mobiltelefon.

Finns det wifi på flyget?

Ja, det finns wifi på nästan alla moderna trafikflygplan. Normalt är wifi-nätet tillgängligt under hela flygresan, men det finns flygbolag som stänger av wifi under avfärd och landning. Att använda det wifi som finns på flyget är helt ofarligt för flygplanets teknik.

Kostar wifi på planet något extra?

Ja, vanligtvis tar flygbolaget ut en extra avgift för wifi när man flyger, men det finns också flygplan som erbjuder alla passagerare gratis wifi. En vanlig avgift för wifi under en längre flygning är 50–150 kr. Snittpriset är ca 80 kr per flygning.

Hur snabbt går flygplans-wifi?

Flygplans-wifi har generellt en hastighet på mellan 5–25 Mbps. Snitthastigheten är i regel 15 Mbps. Det är inte så mycket jämfört med de 5G-abonnemang som finns idag som normalt har en surfhastighet på minst 300 Mbps.

Kan man streama film på flyget?

Ja, du kan normalt streama film via tjänster som Netflix och HBO när du använder flygplanets wifi. Vanligtvis räcker hastigheten i flygets wifi för att du ska kunna streama i antingen 1080p eller 4K. Både 1080p och 4K räknas som mycket bra bildkvalitet.

Hur kopplar jag upp mig mot flygplanets wifi?

Hur du kopplar upp dig mot flygplanets wifi beror på vilket flygbolag du flyger med, men vanligtvis går det till så här:

  1. Sätt mobilen i flygplansläge.
  2. Gå till wifi-inställningarna och sök efter nya wifi-nät.
  3. Välj det wifi-nät som tillhör flygplanet.
  4. Uppge det lösenord som krävs för att flygplanets wifi ska fungera på din telefon.
  5. Nu kan du surfa med flygplanets wifi.

Läs mer: Vad kostar ett trafikflygplan egentligen?

Är det säkert att surfa via flygplanets wifi?

Det är ganska säkert, men inte helt säkert. Alla publika nätverk har säkerhetsrisker som gör att hackare och andra cyberbrottslingar kan läsa av vad du har lagrat på din mobiltelefon och vilka sidor du besöker med telefonen. Att streama är vanligtvis säkert, men att exempelvis göra banktransaktioner är onödigt och farligt.

Det bästa är att använda en VPN-tjänst när du surfar på flygplanets wifi-nät. Med en VPN surfar du anonymt samtidigt som inga hackare eller andra cyberbrottslingar kan använda flygplanets internet för att kapa din telefon.

Om du vill läsa om VPN-tjänster som är att rekommendera har denna webbsida en ”VPN:er som är bäst i test-artikel” som är informativ. Den sidan är en av få som faktiskt testar VPN-tjänsterna innan de säger vilken som är bäst.

Men om du vill hitta en annan lista kan du alltid googla ”bästa VPN” så kommer det upp hur många förslag som helst.

Läs mer: Hur fungerar det med wifi på flygplatsen?

Får man obegränsad surf på flygets wifi?

Ja, i regel finns det ingen övre gräns för hur många GB surf du får göra av med när du surfar på flygets wifi-nät.

Kan man ringa via flygplanets wifi?

Ja, du kan ringa via tjänster som Facebook Messenger och WhatsApp när du använder flygplanets wifi. Samtidigt ska du tänka på att majoriteten av alla flygbolag inte tillåter röstsamtal på flyget för att det normalt stör medpassagerarna.

En man som dricker kaffe

Fredrik Simonsson

Kommentera

Artiklar om flygplatser

Lästips hos oss

Lär dig allt om flygplan

Artiklar om flygplan

Lär dig allt om helikoptrar

Artiklar om helikoptrar
NordVPN Icon

Lär dig allt om ekonomi

Artiklar om ekonomi