Air Leap

Hur mycket bränsle drar ett flygplan?

Här lär du dig allt du behöver veta om hur mycket bränsle ett flygplan drar.

Artikelns innehåll

Nedan svarar vi på alla frågor vi precis ställt.

Hur mycket bränsle drar ett flygplan?

Ett trafikflygplan drar vanligtvis 0,5 liter bränsle per mil och passagerare. Ett stort trafikflygplan såsom Boeing 747 gör av med cirka 150 000 liter bränsle på en 10-timmarsflygning. Det motsvarar en bränsleförbrukning på omkring 4 liter bränsle per sekund.

Faktorer som påverkar hur mycket bränsle ett flygplan drar är bland annat flygsträckan, flygplanets vikt, snitthöjden, snitthastigheten och vädret.

Läs mer: Hur flyger ett flygplan (rent tekniskt)

Hur påverkar flygsträckan bränsleekonomin?

En längre flygsträcka ger generellt en lägre bränsleförbrukning per passagerare och mil. Detta då det kostar mycket bränsle att landa, lyfta och göra kraftiga stigningar och justeringar i sidled.

Vad drar mest bränsle: En bil eller ett flygplan?

Ett flygplan drar normalt mer bränsle än en bil sett till förbrukat bränsle per passagerare. En bensindriven bil med fyra passagerare drar omkring 0,8 liter per mil medan fyra flygplanspassagerare kräver cirka 2 liter bränsle per mil.

Samtidigt är det mer bränslesnålt att flyga själv än att åka bil själv. När du åker bil själv förbrukar bilen fortfarande omkring 0,8 liter per mil medan en flygpassagerare bara kräver 0,5 liter bränsle per mil.

Läs mer: Hur många flygplan är i luften på samma gång?

Hur stor bränsletank har ett trafikflygplan?

Ett trafikflygplan har normalt en bränsletank på mellan cirka 26 000 och 320 000 liter. En genomsnittligt stor bränsletank för trafikflygplan har en lagringskapacitet på cirka 200 000 liter bränsle.

Det flygplan som har minst bränsletank är Boeing 737 som har en bränsletank på cirka 26 000 liter. Den största bränsletanken har dubbeldäckaren Airbus A380 som har en bränsletank på omkring 320 000 liter.

Här nedan ser du en bild på ett Airbus A380-flygplan.

Bild: Richard Vandervord

Drar flygplan mer eller mindre bränsle än förr?

Flygplan förbrukar betydligt mindre bränsle per passagerare än förr. Viktiga anledningar till det är att dagens flygplan har bättre motorer och bättre aerodynamik än förr. Idag tar man också betydligt smartare rutter för att undvika dåligt väder jämfört med förr i tiden.

Stämmer det att flygplan dumpar bränsle i havet?

Ja, det stämmer att flygplan dumpar bränsle i havet. Piloter får dumpa bränsle i havet i nödfall, exempelvis vid en nödlandning.

Anledningen till att bränsle i undantagsfall måste dumpas är att flygplatser har en maximal landningsvikt som flygplan måste understiga. Det är strängt förbjudet att dumpa flygbränsle om det inte rör sig om ett nödläge.

Läs mer: Vad kostar ett trafikflygplan egentligen?

En man som dricker kaffe

Fredrik Simonsson

Kommentera

Artiklar om flygplatser

Lästips hos oss

Lär dig allt om flygplan

Artiklar om flygplan

Lär dig allt om helikoptrar

Artiklar om helikoptrar
NordVPN Icon

Lär dig allt om ekonomi

Artiklar om ekonomi