Air Leap

Hur fungerar det med wifi på flygplatsen?

Här berättar vi allt du behöver veta om hur det fungerar med wifi när du är på flygplatsen.

Artikelns innehåll

Längre ner i artikeln svarar vi på alla frågor vi precis ställt.

Finns det gratis wifi på flygplatsen?

Ja, vanligtvis finns det gratis wifi på den flygplats du besöker. Sveriges tre största flygplatser, alltså Arlanda, Bromma och Landvetter, erbjuder 3 timmars gratis wifi för alla resenärer. Om du vill surfa längre än så får du betala för ett premiumpass för wifi.

Är flygplatsernas wifi begränsat?

Ja, om du surfar på gratis wifi på flygplatsen finns det nästan alltid en eller flera begränsningar.

De vanligaste begränsningarna är att man bara får surfa ett visst antal timmar och/eller att du inte får surfa upp mer än ett visst antal GB data. Om du köper premium-wifi på flygplatsen försvinner normalt alla begränsningar.

Är det säkert att använda flygplatsens wifi?

Nej, det är inte helt säkert att använda flygplatsens wifi. Det finns hackare som använder publika nätverk, som flygplatsens wifi är, för att försöka hacka andras enheter.

En vanlig taktik hackare använder är att skapa ett eget nätverk som till exempel heter “Arlanda_Fast_Internet”. Sen väntar hon på att någon ska logga in på nätverket, och efter det hackar hon den personens enhet.

Det bästa du kan göra för att använda flygplanets wifi på ett säkert sätt är att skaffa en VPN-tjänst. När du är uppkopplad mot en VPN surfar du säkert på alla publika nätverk. Att skaffa en VPN kostar ca 50 kr per månad och är en billig försäkring för att slippa få sin telefon hackad.

Läs mer: Får man ha mobilen med på planet (+ guide om flyg-wifi)

Kan man streama via flygplatsens wifi?

Det beror på hur snabbt flygplatsens wifi är och vilka begränsningar som finns. Men för att svara på frågan: ja, vanligtvis kan du streama via flygplatsens wifi, men det är inte säkert att du kan streama så länge eller med så bra bildkvalitet om du inte betalar för premium-wifi.

Finns det bättre wifi i flygplatsens lounger?

Ja, det finns nästan alltid snabbare wifi utan begränsningar i flygplatsernas lounger. En flygplatslounge är en avskärmad avdelning på flygplatsen som bara är nåbar för de som har tillgång dit.

Vanliga förmåner hos en flygplatslounge (förutom snabbt wifi) är tillgång till gym, mat, fika, frukt och duschar. Som grundregel är allt som du hittar på en airport lounge kostnadsfritt.

En man som dricker kaffe

Fredrik Simonsson

Kommentera