Air Leap

Vad kostar det att flyga i första klass?

Här berättar vi allt om vad det kostar att flyga i första klass.

Artikelns innehåll

Nedan svarar vi på alla frågor vi precis ställt.

Vad kostar det att flyga i första klass?

En första klass-resa inrikes kostar omkring 20 000 kr, en medellång första klass-resa inom Europa kostar ca 60 000 kr och en lång första klass-resa till Florida eller New York kostar i regel 120 000 kr. Den viktigaste faktorn som påverkar priset är vilket flygbolag du väljer.

Vad ingår i en första klass-biljett?

I en första klass-biljett ingår i regel:

  • Resa till och från flygplatsen i limousin eller stor taxi.
  • Plats i privat lounge på flygplatsen.
  • Kostnadsfri mat och dryck.
  • Tätare bemanning av flygvärdinnor.
  • Särskilt sköna säten, oftast lika stora som en säng.
  • Stor bildskärm med film och tv-serier.
  • Privat hytt som du kan låsa.

Hur får man tag på en billig första klass-biljett?

Nedan ger vi dig tips på hur du kan få en billigare första klass-biljett.

Skaffa ett kreditkort med flygbonus

Med ett så kallat resekort, såsom Norwegian kreditkort eller ett SAS-märkt kreditkort, får du bonus på dina flygresor. När du samlat tillräckligt många poäng kan du växla in dem mot en uppgradering till en första klass-biljett.

Uppgradera din biljett på flygplatsen

Ibland erbjuder flygbolagen billigare första klass-biljetter ifall man uppgraderar direkt på flygplatsen. Flygbolagen vill gärna fylla första klass-delen av flygplanet helt, för att ha tomma platser där kostar särskilt mycket pengar.

Hur mycket billigare det blir att uppgradera till första klass-biljett på flygplatsen bestäms av flygbolaget.

Om du bokat en lång flygresa kostar det i genomsnitt ca 60–80 000 kr att uppgradera till första klass från business-class och ca 75 000–90 000 kr att uppgradera till första klass från ekonomiklass.

Läs mer: Kan flygplan flyga baklänges?

Gå med i flygbolagens lojalitetsprogram

Att gå med i flygbolagens lojalitetsprogram är oftast gratis, och om du gör det får du samla bonuspoäng som du kan del- eller helfinansiera dina första klass-biljetter med. Det är ibland även möjligt att köpa bonuspoäng via flygbolagens lojalitetsprogram.

Kan man flyga första klass gratis?

Nej, det går i princip aldrig att flyga första klass utan att betala för uppgraderingen.

Flygpersonal får alltid lyssna på en massa resenärer som vill tjata till sig en förstaklassbiljett gratis, så möjligheten att lyckas övertala någon att uppgradera din biljett till första klass gratis är mikroskopisk.

Läs mer: Får piloter sova i flygplanet?

Varför är det så dyrt att flyga första klass?

Det är främst dyrt för att flygbolaget har få platser sett till den plats första klass-platserna tar upp. Det krävs också mer personal än vanligt på första klass-delen av flygplanen.

Utöver det tar flygbolagen gärna extra mycket betalt för första klass-biljetter för de vet att de som betalar för första-klass-biljetter har pengar nog att betala rejält.

Är första klass billigare än privatjet?

Det är i princip alltid billigare att flyga första klass än att äga en privatjet som du flyger med. Ju fler som flyger i den privatjet man äger, desto mer prisvärt blir det, men att flyga med privatjet är nästan alltid dyrare än första klass oavsett hur många personer man flyger med i samma privatplan.

Läs mer: Vad kostar en privatjet? (Svar + Exempel)

Är det värt att flyga första klass?

Nej, en första klass-biljett är generellt för dyr för att vara värt det. Om du inte är ekonomiskt oberoende eller jobbar för ett företag som betalar för första klass-biljetten borde du inte flyga första klass.

En man som dricker kaffe

Fredrik Simonsson

Kommentera