Air Leap

Kan flygplan flyga baklänges?

Här får du all information du behöver gällande om flygplan kan flyga baklänges eller inte.

Artikelns innehåll

Nedan svarar vi på alla frågor vi precis ställt.

Kan flygplan flyga baklänges i luften?

Nej, flygplan kan inte flyga baklänges i luften. De största anledningarna till att flygplan inte kan flyga bakåt är att flygplanets chassi och turbiner är anpassade för att planet ska skapa lyftkraft och åka framåt.

Finns det speciella flygplan som kan flyga baklänges?

Svaret är nej. Även om det finns flygplan som kan landa och lyfta vertikalt kan inte ens dessa plan åka baklänges. Det kan se ut som att de planen flyger bakåt ifall det blåser kraftigt, men då är det vinden som gör att flygplanet tillfälligt flyger bakåt. Inga flygplan kan backa som till exempel en bil kan göra.

Ett av de flygplan som kan landa och lyfta vertikalt är Harrier Jump Jet, som du ser en bild på nedan.

Bild: Javier Rodriguez

Kan flygplan flyga baklänges på grund av stark vind?

Både ja och nej. Flygplan kan flyga baklänges på grund av extremväder såsom orkanvindar, men då är det den starka vinden som gör att flygplanet flyger bakåt och inte flygplanet i sig. Flygplan kan alltså aldrig flyga bakåt “på riktigt”.

Läs mer: Hur högt kan ett flygplan flyga?

Kan flygplan backa på landningsbanan?

Ja, det finns flygplan som kan backa på landningsbanan med en teknik som kallas powerback. Den tekniken gör att turbinerna för luften framåt, vilket gör att flygplanet klarar av att backa på landningsbanan.

Att använda powerback är generellt inte tillåtet. Viktiga anledningar till det är att det bullrar mycket, att det sliter på flygplanet och att det kan vara farligt för markpersonalen.

Kan man modifiera ett flygplan så det kan flyga baklänges?

Nej, det går inte att modifiera ett flygplan för att få det att flyga baklänges. Alla detaljer på ett flygplan vill flyga framåt, så det går inte att modifiera det på ett sätt som gör att man kan flyga baklänges. Det strider mot planets aerodynamiska egenskaper.

Läs mer: Får trafikpiloter äta samma mat på flyget?

En man som dricker kaffe

Fredrik Simonsson

Kommentera