Air Leap

Larm för husbil: Så reser du säkert med husbil på semestern

Här berättar vi allt du behöver veta om exempelvis vad ett husbilslarm är, vad det kostar och varför det är en bra idé att skaffa ett husbilslarm.

Artikelns innehåll

Vad är ett husbilslarm?

Ett husbilslarm är ett skyddssystem som skyddar din husbil mot bland annat inbrott, brand och vattenskador. Husbilslarm bevakar alltså din husbil och varnar för exempelvis inbrottstjuvar, rök/brand och vattenläckage. Eventuella varningar ser du i din mobiltelefon via den app som larmsystemet har.

Vad innehåller ett husbilslarm?

Ett husbilslarm innehåller en centralenhet, rörelsedetektorer och dörrbrytare. Ytterligare tillbehör som är bra att koppla in i husbilslarmet är:

  • Brandvarnare
  • Utomhussiren
  • Inomhussiren
  • Vattenlarm

Vad kostar ett husbilslarm?

Ett komplett husbilslarm med huvudenhet, rörelsedetektorer och dörrbrytare har ett inköpspris på ca 10–15 000 kr. Till det tillkommer en rörlig avgift på mellan ca 40–600 kr/mån. Hur stor avgift du behöver betala beror främst på vilket larmsystem du väljer.

Om du skaffar ett husbilslarm utan abonnemang behöver du i princip bara betala inköpskostnaden, men skaffar du husbilslarm via ett larmföretag med egen larmcentral och väktare behöver du i regel betala en hög månadsavgift på ca 500 kr/mån.

Det smidigaste och billigaste är att skaffa ett husbilslarm utan abonnemang. Ajax Alarm är ett exempel på husbilslarm som inte har några fasta avgifter bortsett från 4G-uppkopplingen som kostar ca 500 kr/år.

Läs mer: 10 sätt att spara till din resa (tips + råd)

Hur installerar man ett husbilslarm?

Att installera ett husbilslarm är enkelt och går relativt fort. Huvudenheten kopplar du till husbilens fast monterade batteri, men det finns larmsystem som kommer med egna batterier för huvudenheten som håller i en månad eller mer.

Övriga sensorer i larmet behöver i normalfallet ingen fast strömförsörjning. Sensorer, dörrbrytare, sirener och liknande enheter drivs i princip alltid med egna batterier som normalt håller ca 4–5 år innan batterierna måste bytas ut.

De enheterna kommunicerar trådlöst med huvudenheten och kan normalt monteras fast med dubbelhäftande tejp.

Vanliga frågor

Varför skaffar man ett husbilslarm?

De flesta som skaffar husbilslarm gör det för att få en lägre fordonsförsäkring, för att skydda de saker man har i husbilen och för att avskräcka tjuvar från att göra inbrott.

Hur fungerar ett husbilslarm?

Husbilslarmet bildar en skyddad zon med hjälp av bland annat sensorer, dörrbrytare, brandlarm och sirener. Så fort något oväntat händer såsom försök till inbrott eller rökutveckling kontaktas husbilsägaren via larmsystemets app samtidigt som sirenerna aktiveras.

Hur är underhållskraven för ett husbilslarm?

Husbilslarm behöver inte mycket underhåll. Det räcker om du säkerställer att alla enheter har batteri och att du testlarmar så ofta som tillverkaren rekommenderar.

Ger djur i husbilen falsklarm?

Nej, nästan alla husbilslarm har utrustning som är smart nog att skilja människor från djur.

Vilka skyddsåtgärder är bra för husbilar förutom larm?

Förutom larm är det bra att ha rattlås, däcklås och ett säkert ställe att gömma sina värdesaker i såsom ett dolt kassaskåp eller ett annat dolt och låsbart förvaringsutrymme.

Läs mer: Alla artiklar om flygplan

En man som dricker kaffe

Fredrik Simonsson

Kommentera

Artiklar om flygplatser

Lästips hos oss

Lär dig allt om flygplan

Artiklar om flygplan

Lär dig allt om helikoptrar

Artiklar om helikoptrar
NordVPN Icon

Lär dig allt om ekonomi

Artiklar om ekonomi