Air Leap

De 10 största flygplatserna i Thailand

I denna artikel berättar vi om de 10 största flygplatserna i Thailand sett till antalet passagerare per år. Alla passagerarsiffror avrundas till närmsta hundratusental.

Thailands 10 största flygplatser

Nedan berättar vi mer om de flygplatser vi precis nämnt.

10. Khon Kaen Airport (1,6 miljoner resenärer/år)

Khon Kaen Airport öppnades 1963 och antalet passagerare har faktiskt ökat med 20 % per år sedan 2013. Flygplatsen ligger i centrala Thailand, vid Khon Kaen, som har ett invånarantal på 120 000.

Bild: Alex Wilson

9. Udon Thani Airport (1,9 miljoner resenärer/år)

Udon Thani Airport är en flygplats där det landar och lyfter många passagerar- och fraktflygplan. Flygplatsen är också en viktig flygbas för både USA:s och Thailands flygsflotta.

Bild: Alec Wilson

8. Chiang Rai Airport (1,9 miljoner resenärer/år)

Chiang Rai Airport hittar du i Chiang Rai-provinsen i norra Thailand, nära gränsen mot Burma och Laos. Det största flygbolaget här är Thai AirAsia, och det är i princip bara passagerartrafik på denna flygplats.

Bild: Chalwit

7. Samui Airport (2,3 miljoner resenärer/år)

Samui Airport hittar du i turistparadiset och ön Ko Samui. Flygplatsen ligger 2 km utanför stadskärnan i Ko Samui, och en unik sak med denna flygplats är dess öppna design med många stora utomhusytor.

Bild: Bardonelat

6. Krabi Airport (2,3 miljoner resenärer/år)

Om du besöker Krabi, där du bland annat hittar Primali Resort and Spa, reser du förmodligen dit från via flygplatsen Krabi Airport, som är Thailands sjätte största flygplats med sitt årliga passagerarantal på 2,3 miljoner.

Läs mer: Världens 5 största flygplatser

Bild: Alexander Klink

5. Hat Yai Airport (3,1 miljoner resenärer/år)

Hat Yai Airport är en stor thailändsk flygplats med betydande passagerar- och frakttrafik. Flygplatsen ligger intill staden Hat Yay som du hittar i södra Thailand, mot gränsen mot Malaysia. Från Hat Yai Airport till Bangkok är det cirka 10 mil.

Läs mer: Sveriges 5 största flygplatser

Bild: Yarupat

4. Chiang Mai Airport (8,2 miljoner resenärer/år)

Chiang Mai Airport hittar du strax intill Chiang Mai, ca 7 mil från Bangkok. Räknar man med förorter bor det ca 1,2 miljoner personer i Chiang Mai som är en av de större städerna i norra Thailand. På flygplatsen har flygbolagen Bangkok Airways och Thai AirAsia flest avgångar.

This image has an empty alt attribute; its file name is Chang-mai-airport.jpg

Bild: Lerdzuva

3. Phuket Airport (14 miljoner resenärer/år)

Phuket Airport är en stor flygplats med totalt tre terminaler: en för inrikestrafik, en annan för internationell trafik och en tredje för charterplan. De största flygbolagen här är Bangkok Airways och Thai AirAsia.

Bild: Alex Prakreshnov

2. Don Mueang Airport (30 miljoner resenärer/år)

Don Mueang Airport ligger i Bangkok och är Thailands näst största flygplats. På Don Mueang Airport går det passagerarplan och fraktplan, och flygplatsen är även en del av den thailändska flygflottan Royal Thai Air Force.

Bild: Nutjaru

1. Suvarnabhumi Airport (51,6 miljoner resenärer/år)

Suvarnabhumi Airport öppnades 2006 och ligger i Bangkok. Suvarnabhumi Airport är den största flygplatsen i Thailand sett till både landarealen och antalet passagerare per år. Flygplatsen har en landareal på ca 3,2 mil, vilket gör den till en av Sydostasiens största flygplatser sett till ytan den upptar.

Bild: Gleb Oiskin

En man som dricker kaffe

Fredrik Simonsson

Kommentera