Air Leap

Flygplan med solceller: Hur funkar de, och vilka plan finns?

Här lär du dig allt om hur flygplan med solceller fungerar och vilka de mest kända solcellsplanen är.

Artikelns innehåll

Vad är ett solcellsflygplan?

Ett solcellsflygplan är ett plan som använder solceller för att skapa den energi som krävs för att planet ska kunna röra sig framåt. När det är mörkt, och solcellsplanet inte kan skapa någon energi, tar planet normalt sin energi från ett inbyggt solcellsbatteri.

En bra sak med solcellsflygplan är att de generellt inte kräver syre då de vanligtvis är obemannade. Det betyder att många solcellsplan kan hålla en höjd på flera mil, flera månader i sträck.

Finns det passagerarflygplan med solceller?

Nej, det finns inga passagerarplan eller fraktplan som drivs helt med solceller. De solceller och de solcellsbatterier som finns är inte tillräckligt kraftfulla för att klara av att driva flygplan med den tyngd som krävs för att passagerare och/eller varor ska kunna vara med på planet.

Exempel på flygplan med solceller

Mauro Solar Riser

Mauro Solar Riser är ett ultralätt flygplan som tillverkades i ett exemplar i USA 1979. Flygplanet hade inte de bästa solcellerna som fanns vid den tidpunkten, och det fanns plats för ungefär dubbelt så mycket solceller på planet.

Planets skapare Larry Mauro tyckte inte det var lönt att ha mer effektiva solceller, eller ens fler solceller. Detta då solcellerna på planet bara förlängde flygtiden och inte kunde göra så planet kunde lyfta med den motor som fanns monterad.

Motorn som solcellerna försedde med energi hade en styrka på 3,5 hästkrafter (2.6 kW).

Bild: Lestroq

Helios

NASA:s solcellsplan Helios flög sin jungfrutur i mars 1999. Den hade en respektabel vingbredd på 16 meter, och den hade en maximal flyghöjd på 6,5 mil.

Flygplanets solceller var utplacerade på alla strategiska ställen, och tillsammans drev de en motor som hämtade sin energi från litiumbatterier och bränsleceller när solen inte var framme.

Läs mer: Topp 5: Världens bästa elflygplan (+ Beskrivning och Bilder)

Bild: NASA

Planet kraschade vid en testflygning 2003 och nästan alla viktiga delar sjönk till havets botten. Men som tur var hann man lära sig en hel del av planet innan det fick vila på havsbotten. Som du ser på bilden nedan var planet bortom räddning.

Bild: NASA

Solar Impulse 1 + 2

Solar Impulse är ett schweiziskt solcellsflygplan som tillverkades 2009 och fick en uppföljare i form av Solar Impulse 2 år 2015.

Den största bedriften med detta plan var att det flög jorden runt, alltså omkring 4 200 mil, på ungefär ett år. Planet mellanlandade många gånger och var tvunget att lagas ibland, men trots det flög planet långa sträcker i taget såsom mellan Japan och Hawaii.

Bild: Brussel Airport

Finns det luftskepp med solceller?

Nej, men det kommer snart finnas ett luftskepp med solceller i form av Solar Airship One. Det kommer vara ett självkörande luftskepp som kommer flyga jorden runt på 20 dagar år 2026, om allt går som planerat vill säga.

Luftskeppets solceller kommer föra över energi till ett vätelagringssystem som ger solcells-luftskeppet tillräckligt med kraft att kunna ta sig fram när solen inte är framme.

Vanliga frågor

Hur kan solcellsplan flyga på natten?

Solcellsplan använder den energi som lagrats under dagen för att kunna flyga på natten. Vanligast är det att energin lagras i solcellsbatterier, men vätelagringssystem finns också.

Vilka fördelar finns med solcellsplan?

Solcellsplan släpper inte ut några växthusgaser, de är helt tysta och de har lägre driftskostnader än flygplan som drivs med fossila bränslen.

Hur snabbt flyger ett flygplan med solceller?

Ett solcellsplan flyger normalt i mellan 50–250 km/h. De är nästan alltid långsammare jämfört med den hastighet flygplan utan solcellsdrift har.

Vilka batterier krävs för att driva solcellsplan?

De batterier som är kraftfulla nog att driva solcellsplan hela natten är tillverkade av litium. Den största fabriken i Sverige som tillverkar litiumbatterier och forskar inom den batteritekniken är Northvolt.

Hur fungerar solcellerna på solcellflygsplan?

Solcellerna på solcellsflygplan skapar energi av solens strålar. Den energin använder flygplanet för att ta sig framåt, och för att ladda sitt solcellsbatteri. Om du vill ha en längre guide om hur solceller fungerar är SolcellsOfferter.se en bra resurs för det.

En man som dricker kaffe

Fredrik Simonsson

Kommentera