Air Leap

Får man röka på flygplan?

Får man röka när man är passagerare i ett flygplan? Den frågan och fler svarar vi på precis nu.

Artikelns innehåll

Nedan svarar vi på alla frågor vi precis ställt.

Får man röka på flygplan?

Nej, det finns inga flygbolag som tillåter att man röker i deras flygplan. Viktiga anledningar till det är att personalen inte ska behöva andas in rök, och för att brandrisken ökar ifall rökning tillåts på flyget.

När förbjöds rökning på flygplan?

Flygbolag både i Sverige och utomlands började förbjuda rökning på 1980- och 1990-talet. I början av 2000-talet hade alla världens flygbolag rökförbud på sina flygplan.

Varför finns det askkoppar om rökning är förbjudet på flyget?

Många flygplan, även nya flygplan, har askkoppar då det finns människor som struntar i rökförbudet och röker ändå. Om så är fallet måste den som röker kunna fimpa på ett säkert sätt, och därför finns askkoppar i flygplan även om rökning är totalförbjudet i hela planet.

Finns det undantag från rökförbudet på flygplan?

Ja, det finns privatflygplan som tillåter rökning. Om rökning tillåts är det piloterna och flygplanets ägare som bestämmer. Men alla som inte är rika som troll och tvingas åka i trafikflygplan får inte röka.

Får man röka på flygplanstoaletten?

Nej, det får man inte. I princip alla moderna flygplan har till och med rökdetektorer på toaletterna som säger till personalen om någon börjar röka.

Vad händer om man röker på flygplanet?

Beroende på vilken policy flygbolaget har, och landet man landar i har, kan man få olika typer av straff om man röker på flygplanet. Några vanliga straff är böter, bannlysning från att få flyga igen hos samma flygbolag och i undantagsfall kan man bli arresterad vid landning.

Får man vapea när man flyger?

Nej, att vapea, alltså att använda e-cigaretter, är förbjudet när man flyger. E-cigaretter sätter vanligtvis inte igång några rökdetektorer så det kan vara lockande för vissa att röka sin e-cigg på flygtoaletten.

Men gör inte det, blir du påkommen och exempelvis landar i USA kan du få böter på upp till omkring 20 000 kr skriver Newsweek.

Får piloter röka i cockpit?

Nej, piloter får inte röka i cockpit. Samma rökförbud som gäller för passagerarna gäller också för piloterna.

Kommer man få röka när man flyger i framtiden?

Nej, det rökförbud som finns kommer med all sannolikhet stå fast. Det finns ingen opinion för att rökning återigen ska bli tillåtet på flyget, och så lär det förbli även i framtiden.

En man som dricker kaffe

Fredrik Simonsson

Kommentera