Air Leap

Spara pengar när du betalar utomlands med rätt kreditkort

Att välja rätt kreditkort för användning utomlands kan spara dig både pengar och bekymmer. Denna artikel guidar dig genom de viktigaste sakerna att tänka på, med fokus på att minimera avgifter som valutapåslag och maximera säkerheten. Till vår hjälp har vi tagit med oss Mark Hansson, expert på kreditkort från Kreditkortsval.se.

Så borde du använda kreditkort i utlandet

När du använder ditt kreditkort utomlands är det viktigt att förstå några grundläggande principer för att maximera sparande och säkerhet. Dessa berättar vi om nedan.

Val av rätt kreditkort

För att minimera kostnader är det viktigt att du använder ett kreditkort som är anpassat för att använda på resan.

Vissa kort erbjuder lägre avgifter för transaktioner i utländsk valuta eller bonuspoäng för köp gjorda utomlands. Titta gärna efter kort som har förmånliga villkor för användning på din destination.

Avgifter och valutapåslag

Kortutgivare kan ta ut avgifter för att du använder kortet utomlands i form av ett valutapåslag, som är en extra kostnad vid valutaväxling. Vill du undvika denna avgift, så kan du enkelt jämföra kreditkort utan valutaväxlingspåslag här.

Valutapåslag är normalt ett procentuellt påslag på det totala köpbeloppet. Använd idealt ditt kort i lokal valuta för att undvika eller minimera dolda kostnader som ofta tillkommer vid valutaväxling genom handlare.

Säkerhet och bedrägeriskydd

Säkerheten är en prioritet när man ska minimera risken för bedrägerier utomlands. Kontrollera därför att ditt kort har reseförsäkring och bedrägeriskydd.

Var även noga med att aktivera de säkerhetsfunktioner som finns i din kortutgivares app, och anmäl omedelbart eventuella ovanliga transaktioner eller misstänkt aktivitet på ditt konto.

Jämförelse och urval av kreditkort

När du väljer kreditkort för användning utomlands är det viktigt att se till att kortet uppfyller dina behov och hjälper dig att spara pengar på avgifter. Viktiga aspekter att beakta inkluderar belöningsprogram, årsavgifter och användarvänlighet.

Avgifter och valutapåslag

För dig som söker ett kreditkort med låga avgifter och valutapåslag, speciellt när du använder kortet utomlands, är här några alternativ som sannolikt kommer passa dina behov.

Dessa kort erbjuder fördelaktiga villkor som minskar de extra kostnader som vanligtvis tillkommer när du betalar med kort utomlands:

  • Collector EasyLiving – Detta kort erbjuder 0% i valutapåslag och en uttagsavgift på 3% (minst 45 kr). Årsavgiften är 0 kr första året, därefter 195 kr per år​​.
  • Marginalen Traveller – Ett annat kort som kan vara intressant är Marginalen Traveller med ett valutapåslag på 1,65%. Kortet har en årsavgift på 0 kr och erbjuder poäng på köp online som du kan lösa in i poängportalen​​.
  • Resurs Gold – Resurs Gold har ett valutapåslag på 1,97% och erbjuder bonus på allt du handlar. Detta kort har en årsavgift på 245 kr men kommer med en kompletterande reseförsäkring som är bra utformad​​.

Och för att förtydliga något viktigt: När du står inför valet att dra ditt kort utomlands är det klokt att alltid begära att transaktionen genomförs i den lokala valutan. Detta steg är avgörande för att undvika eller minimera gömda avgifter.

Läs mer: Bra kreditkort att ha med sig på resan

Belöningsprogram och rabatter

När det gäller kreditkort som erbjuder attraktiva belöningsprogram och rabatter finns det flera alternativ att överväga. Här är tre kreditkort som står ut baserat på de förmåner de erbjuder:

Bank Norwegian Kreditkort

  • Förmåner: Upp till 20% rabatt på flygbiljetter hos Norwegian, cashpoints på alla köp (0,5 % CashPoints, motsvarande 1 NOK/poäng), inga avgifter vid kontantuttag i utlandet, reseförsäkring och avbeställningsskydd ingår.
  • Lämpligt för: De som reser ofta, särskilt med flygbolaget Norwegian​​.

Re:member Flex

  • Förmåner: Upp till 25% cashback i över 300 butiker, upp till 56 dagars räntefri kredit, kompletterande reseförsäkring med avbeställningsskydd.
  • Lämpligt för: Online-shoppers och de som söker omfattande rabatter i ett brett utbud av butiker​​​​.

Resurs World

  • Förmåner: 1 poäng per spenderad krona, poäng kan omvandlas till köp av upplevelser, presentkort etc., gratis besök i lounger på flygplatser, lounge och concierge service, reseförsäkring ingår.
  • Lämpligt för: Resenärer som vill ha en premiumupplevelse med tillgång till extra bekvämligheter och förmåner​​.

Dessa kort erbjuder en mix av cashback, bonuspoäng och andra förmåner som kan anpassas efter dina shoppingvanor och livsstil.

En man som dricker kaffe

Fredrik Simonsson

Kommentera