Regeringen inför strängare krav för inresa från utlandet fr.o.m. den 6:e februari - läs mer om Coronaviruset och aktuell trafikinformation här

Bagage

Här kan du läsa om våra bagageregler som gäller när du reser med oss på Air Leap. Välkommen ombord!

 • Incheckat bagage

  FRI BAGAGEVIKT

  Flex   2 väskor á 23 kg/1 handbagage á 8 kg
  Go+   1 väska á 23 kg/1 handbagage á 8 kg
  Go   1 väska á 23 kg/ handbagage á 8 kg
  SUPERGO   1 handbagage á 8 kg
  Youth   1 väska á 23 kg/1 handbagage á 8 kg
  Senior   1 väska á 23 kg/1 handbagage á 8 kg

   

  MAXSTORLEK
  Bagagets längd + bredd + höjd får max vara 158 cm.

  PACKA RÄTT
  När du reser med incheckat bagage är det viktigt att det packas på ett sätt som gör att det tål normal bagagehantering och det är du själv som ansvarar för att det incheckade bagaget är packat så att innehållet inte blir skadat. Bagaget ska tåla belastning som uppstår vid på- och avlastning av bagage på flyget samt då det kommer i kontakt med annat bagage. Incheckat bagage som innehåller flaskor och liknande ställer dig ersättningsskyldig vid eventuell nedsmutsning av övrigt bagage som antingen tillhör andra resenärer eller flygbolaget. Air Leap ersätter inte skador på incheckat bagage (eget eller annans) som inträffat p.g.a. trasiga flaskor, läckande mat/dryck eller liknande. Livsmedel, eller skador orsakade av dessa, packat i incheckat baggage ersätts ej. Vissa artiklar räknas inte som normalt bagage. En beskrivning av dessa återfinns under rubriken Specialbagage. För allt bagage utöver standardkvoten tas en avgift om 300 SEK ut, oavsett antal kilo och enkel resväg. Maxvikten för incheckat bagage är 32 kg per kolli.

   

   

 • Handbagage

  På våra flygningar får du ta med dig ett handbagage och ett personligt föremål i kabinen. Handbagaget får väga max 8 kg och ha maxmått 45x35x20 cm. Exempel på innehåll är bärbara datorer, kameror, nycklar och andra värdesaker som inte tillåts att checkas in.

  Utöver handbagaget får du ta med ett personligt föremål (handväska, parply eller en påse innehållande t.ex. taxfreevaror).

 • Specialbagage

  Föremål som golfbagar, cyklar, surfingbrädor, hanggliders och skidor ska inte checkas in som vanligt bagage. För transport av sådana föremål tas en extra avgift ut per artikel och enkel resväg. När det gäller Air Leaps ekonomiska ansvar räknas dessa föremål som bagage i händelse av skada eller förlust. Observera att dessa föremål ska packas separat. Max en artikel per kolli. Plats för specialbagage kan aldrig garanteras.

  Priser

  Barnvagn 0 SEK
  Hund/katt (i kabinen) 300 SEK
  Hund/katt (i lastutrymme) 300 SEK
  Skidor/snowboard-utrustning (max 15 kg) 300 SEK
  Golfbag (max 23 kg) 300 SEK
  Cykel 300 SEK
  Manuell rullstol 0 SEK
  Vapen 300 SEK
  Dykutrustning 300 SEK
  Fiskespö eller tub för detsamma 0 SEK
  Surfingbräda Kan ej medtagas

  Musikinstrument (för cello eller andra skrymmande intrument vänligen kontakta vår kundsupport +46 (8) 501 200 00/support@airleap.se

  300 SEK
  Longboard 300 SEK
  Wakeboard 300 SEK
  Avgift deklarering av högre bagagevärde 1000 SEK

   

  SKID- & SNOWBOARDUTRUSTNING
  Ska packas separat och det är endast tillåtet att packa en utrustning per kolli, max 15 kg. En utrustning innehåller ett par skidor, ett par stavar alternativt en snowboard. En pjäxbag kan inkluderas i skidpaketet. Skidutrustning måste förbokas* hos kundsupport 

  +46 (8) 501 200 00/support@airleap.se. Priset för skidutrustning är 300:-/enkelresa. 

  *Notera att antalet skidbagage som kan medtagas, på en och samma flight, är begränsad varför det inte finns någon garanti för att vi kan komplettera din biljettbokning med en bokning av skid/snowboardutrustning.

  VAPEN
  Transport av vapen och ammunition är enbart tillåtet som incheckat bagage, under förutsättning att transporten sker i enlighet med reglerna för transport av farligt gods (DGR), att transporten är bokad före avresa och innehållet är deklarerat av passageraren till flygbolaget vid incheckning. Flygtransport av vapen och ammunition (farligt gods) har speciella föreskrifter och regleras i svensk och europeisk lag. Vapen och ammunition skall alltid bokas i god tid före avresa hos vår kundsupport support@airleap.se. Vapen och alla dess delar ska transporteras i lastutrymmet oåtkomligt under flygningen. 
  Du ska informera flygplatspersonalen att du reser med vapen och ev. ammunition vid incheckningen. Resenären skall för flygplatspersonalen bekräfta att vapen är oladdat. Vapnet skall delas så att slutstycke och/eller underbeslag läggs i separat väska avskilt från vapnets övriga delar. Samtliga delar skall vara packade i lämpligt och väl skyddande emballage som tål flygfrakt.  Vid ankomst kommer vapnet inte att placeras på ankommande bagageband. Vapnet överlämnas istället, efter en identitetskontroll, till den passagerare som checkat in vapnet. Detta kan innebära en viss fördröjning av överlämnandet. Kontakta Air Leaps representant vid ankomst så hjälper de dig med överlämningen. Du som resenär ansvarar för att rätt dokumentation från polis- och/eller annan myndighet kan uppvisas vid ev. kontroll av flygplats-/säkerhetspersonal under resan.

  AMMUNITION
  Ammunition ska checkas in och transporteras i lastutrymmet oåtkomligt under
  flygningen. Du får medföra upp till 5 kg ammunition (inkl. förpackningsvikten) för eget bruk per passagerare. Ammunition skall vara packad i originalförpackningen och vara packade i lämpligt och väl skyddande emballage som tål flygfrakt. Ammunition får ej sampackas till större viktenheter än 5 kg. Ammunition skall packas separat från det bagage där vapen / vapendelar transporteras. Endast ammunition som ingår i farligt gods gruppering UN0012 och UN0014 är godkänd att ta med som passagerare. Om du är osäker på vilket UN-nummer din ammunition tillhör ta kontakt med din återförsäljare.

  RESA MED TRANSFERERING
  Om du under din resa transfererar inom Air Leaps linjenät och tiden mellan planerad ankomst och avgång, på transferflygplatsen, överstiger 2 timmar skall vapen hämtas ut och checkas in på nytt. Notera att ovan ej gäller om du transfererar på Arlanda. D.v.s reser du via Arlanda och transfererar inom Air Leaps linjenät skall ditt incheckade vapen inte hämtas ut, utan hämtas istället ut på slutdestinationen. Ska du dock transferera över den Svenska gränsen (kommer in med utrikesflyg eller åker vidare med utrikesflyg) måste du göra en skjutvapensdeklaration i tullen och därför hämta ut ditt incheckade vapen som sedan checkas in på nytt.

  OBSERVERA
  Leksaksvapen eller vapenattrapper oavsett material, liksom katapulter, bestick, rakblad (både med öppna blad och rakhyvlar), verktyg som skulle kunna användas som vapen, dartpilar, saxar, injektionssprutor (om de inte krävs av verkliga medicinska orsaker), stora bollträn och klubbor för sport, biljardköer och andra vassa objekt och vapen tillåts inte i flygplanets kabin. Strumpstickor accepteras i handbagaget.

 • Otillåtna föremål

  EU-kommissionen har beslutat att vissa föremål är förbjudna att ta med ombord för att kunna garantera en hög flygsäkerhetsnivå.

  Alla förbjudna föremål hittar du här:Transportstyrelsens hemsida

  Det är även förbjudet att använda elektronisk utrustning som kan störa flygets radio- och navigationsutrustning (som radio och mobiltelefon). Besättning ombord ger dig mer information om vilken utrustning som får vara påslagen.

  När du packar ditt bagage så är det viktigt att eventuella vassa föremål packas så att det inte kan sticka hål på väskan och därmed skada annat bagage eller personal.

  Det är inte heller tillåtet att medföra pengar, nycklar, receptbelagda mediciner, juveler, pass och andra identitetshandlingar, ädla metaller, ömtåliga föremål, datorer, mobiltelefoner, kameror, elektroniska apparater, värdehandlingar, värdepapper, affärsdokument eller andra viktiga, stöldbegärliga eller värdefulla föremål i Incheckat bagage.

  Hover boards
  Så kallade balansskotrar (t.ex. hoverboards och solowheels) som drivs av litiumbatterier måste skickas som flygfrakt. Gällande detta följer vi: 

  IATA:s riktlinjer för transport av litiumbatterier

 • Vätskor

  EU-regler begränsar mängden tillåten vätska, krämer, geléer och sprayer i handbagaget som tas genom säkerhetskontrollen. Därför är det viktigt att packa rätt.

  Undvik vätskor eller förpacka dem väl i incheckat bagage. Undvik glasflaskor och andra skadliga artiklar då detta även kan förstöra andra passagerares bagage om något går sönder. Vätskor som behövs ombord på resan ska vara förpackade i burkar/flaskor som rymmer maximalt en deciliter. Du får ta med så många burkar/flaskor som ryms i en genomskinlig 1-liters plastförpackning. Plastförpackningar finns vid säkerhetskontrollen.

  Dessutom får du ta med mediciner, barnmat och vätska som ingår i särskild diet som du behöver under resan. Shoppingen efter säkerhetskontrollen berörs inte. 

  Att tänka på
  För att inte riskera att varor som inhandlats innanför säkerhetskontrollen omhändertas bör du vara medveten om att:

  Vätskor kan inhandlas efter säkerhetskontrollen och tas med i handbagaget på resan om avresan sker från en flygplats i Sverige och du inte byter flygplan innan ankomst till din slutdestination

  Vid avresa i Sverige och mellanlandning/byte av flygplan sker i ett EU-land kan i vissa fall vätskor inhandlas innanför säkerhetskontrollen och medtas i handbagaget. Se till att butiken försluter påsen väl så att det säkerställs att inte fler behållare kan läggas i påsen i efterhand. Du ska även kunna styrka detta med ett kvitto på inköpet samt att det har skett inom 24 timmar. Kontakta din transit-flygplats för aktuell information och vad som gäller i ditt fall.

  Tänk på att reglerna för vätskor i handbagaget vid resa till och från Sverige och andra EU-länder kan förändras. Ta reda på vilka regler för vätskor som gäller för just din resa hos Transportstyrelsen.